1999 Kaxig Idébyrå startar

I januari 1999 fick vi tillbaka ansökan om att vårt företag hade gått igenom de nödvändiga stegen för en ny verksamhet i Älmhult, en idébyrå. Vid denna tiden hade internet precis tagit steget in i företagsvärlden. Att då starta en traditionell reklambyrå kändes inte helt rätt, det fick då heta idébyrå och fokus låg redan då på just internet. 

 

Kaxig Idébyrå startades av Joachim Holmberg och Jörgen Sjöstrand som då precis innan arbetade inom den grafiska industrin på Backemarks Grafiska AB som originalare och ansvariga för prepressavdelningen. Arbetet första halvåret blev mestadels kvällar och nätter eftersom arbetet på Backemarks fortfarande fanns kvar. Efter ett halvår gick vi ner halvtid för att senare under året ta steget fullt ut... att driva en kreativ idébyrå med fokus på internet...

Almhult.com slår upp portarna för Älmhult

Året är fortfarande 1999 och de första portalerna hade sett dagens ljus såsom Passagen och Swipnet. Vid denna tiden fanns det knappt en enda kommersiell portal för städer och byar runt om i Sverige. Detta tänkte vi ändra på och drog då igång det vi då kallade "Älmhults nya internettorg" www.almhult.com.

 

Till en början var detta ett försäljningsargument till företagen i Älmhult att finnas med på Älmhults företagsregister, vid denna tiden fanns inget på kommunens websida... På detta sätt fick vi många företag i Älmhult att få upp ögonen för internet och vad det innebar att ha en websida.

 

Sveriges första klotterplank hamnade naturligt på almhult.com och blev snabbt en succé. Intenetanvändare i Älmhult fick ett forum där de anonymt kunde "klottra" av sig av både det ena och det andra. Under denna tiden var det mycket snack om lagar och regler som fanns i det riktiga livet men de var inte applicerbara på internet. Detta medförde till slut att vi blev polisanmälda för kränkning. En användare hade kränkt en person vid namn... I och med detta fick vi ta en funderare på om vi skulle fortsätta med klotterplanket. Vi drev det vidare ytterligare ett halvår innan vi lade ner detta. Polisanmälan blev det inget med eftersom det inte fanns några lagar som reglerade forum på internet.

 

Almhult.com levde vidare några år men inte i samma skala som då... när vi lyfte in företag och internet-användare i den digitala världen!

 

2000 Kaxig köps upp av IT-bolag från Malmö

Efter att bara ha varit i drift i ett år blev vi upptäckta av ett Malmöföretag som tyckte att vi låg i framkant vad gäller reklambyråer i södra Sverige. Efter hårda förhandlingar blev vi således uppköpta av Eqinox AB tillsammans med företag inom webhotell och konsultverksamhet. Totalt var vi 4 företag som skulle bli ett komplett IT-företag!

 

Allt började bra i en tid då Framfab var som mest framgångsrikt. IT blomstrade och det fanns stora förhoppningar om en riktig framgångssaga med Eqinox. Men då sprack IT-bubblan med Framfab i täten och ledningen i Eqinox började bli orolig, plötsligt fanns inte den marknadsföringsbudget som tidigare utlovats och kunder runt om i Sverige blev helt plötsligt inte så köpstarka. Vid denna tidpunkt beslutade vi oss att dra oss ur hela affären och starta om med Kaxig Idébyrå igen...

2001 Kaxig återuppstår och invigs med Eilert Pilarm

Efter Malmöaffären så återuppstår Kaxig med nytt aktiebolag (under namnet KråkElvis AB) och en härlig invigning i nya lokaler på Eriksgatan i Älmhult. Alla våra kunder bjöds in på en heldag med grillat och underhållning i form av kanske världens skönaste Elvis-kopia; Eilert Pilarm. Hans skiva "Eilerts greatest hits" vann 1999 årets skiva i Storbritanien och blev även utnämnd till årets artist med motiveringen "The best impersonation by a Swede of the past 1 000 years".


Eilert var under detta året Sveriges mest bokade artist och genomförde över 150 spelningar. En av dessa i Kaxigs lokaler på Eriksgatan, innan han flög vidare till Jönköping för ytterligare en spelning samma dag. En lyckad invigning och härlig tillställning.

 

Detta året anställdes Ronnie Kronblad för arbete med copy och original samt Jörgen Lundgren för arbete med webdesign och originalarbete. IKEA´s katalogavdelning tog detta året stora resurser från oss för att arbeta med både internmaterial, internet och kataloger. 

OK

Vi använder cookies för att ge dig access till funktioner som gör det enklare att använda webbplatsen. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies.